ponedjeljak, 19. studenoga 2018.


»Greška u našim zvijezdama« roman je pisca Johna Greena prema kojem je snimljen i istoimeni film. Pisac je ovu knjigu posvetio Esther Earl, a počinje ju citatom iz knjige »Kraljevska tuga«  koja je, citiram, »ono što je nekako spojilo« glavne likove. Prije samog čitanja autor nam ostavlja bilješku u kojoj navodi da je ova knjiga djelo njegove mašte i u tom smislu nam zahvaljuje na suradnji.
John Michael Green rođen je 24. kolovoza 1977. godine. Američki je autor, pisac, producent, glumac i urednik. Osvojio je nagradu »Printz« za svoj roman »U potrazi za Alaskom« i njegov šesti po redu roman »Greška u našim zvijezdama« koji je u siječnju 2012. debitirao na popisu The New York Times Best Sellera.  Godine 2014. časopis »Time« izdao je popis od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu, a na tom popisu je bio i John Green. Drugi film koji se temelji na knjizi »Gradovi na papiru« premijerno je prikazan 24. srpnja 2015. godine.
Knjiga »Greška u našim zvijezdama« se sastoji od dvadeset pet poglavlja, a glavni likovi u romanu su Hazel Grace i Augustus Waters. Pripovjedač je glavna junakinja Hazel koja pripovijeda u 1. osobi. Ona  je šesnaestogodišnja djevojka kojoj je rak uništio pluća pa se ne odvaja od svoje boce s kisikom. Vrlo je drska i otresita prema ostalima te pomalo depresivna jer, kao što i sama navodi, depresija je nuspojava umiranja. Trudi se ponašati kao normalna mlada djevojka, stoga gleda »American Supermodel«. Augustus je sedamnaestogodišnji mladić kojem su zbog malignog tumora kostiju odrezali nogu. U vrijeme kada je bio zdrav trenirao je košarku i osvojio je mnogo nagrada. Pametan je, pristojan i vrlo prijateljski nastrojen. Iznimno je domišljat, a to dokazuje svojom metaforom o cigaretama. Hazel i Augustusa povezuje njihov osobit pogled na svijet i bolest od koje boluju.
Radnja se dijelom odvija u Indiani, a dijelom u Amsterdamu, a počinje Hazelinim odlaskom na grupu za podršku. Ondje upoznaje Augustusa. Sreća izazvana njihovim upoznavanjem bila je obostrana. Njih dvoje počnu se družiti i postanu najbolji prijatelji. Kao što se to i inače događa to prijateljstvo postane nešto više, ljubavna veza. Oboje vole čitati. Zajedno proživljavaju mnoge avanture, a najveća je bila putovanje u Amsterdam kako bi upoznali svojeg najdražeg pisca Petera Van Houtena.
U romanu su prisutni mnogi dijalozi, metafore, emotivne i poučne rečenice od kojih bih izdvojila jednu: »Svatko bi trebao imati pravu ljubav i trebala bi trajati koliko i život«. U knjizi je također prisutan i sarkazam: »Zovem se Hazel. Rak štitnjače s metastazama u plućima. Dobro sam«. Smatram da se svatko na neki način može poistovjetiti s likovima. Piščevo pripovijedanje je tečno i vrlo originalno. Slikovito nam prikazuje određena mjesta radnje. U svome pripovijedanju ne skreće s teme i  ne koristi se nepoznatim riječima. Radnja ovog romana traje svega nekoliko mjeseci. Kada bih morala pronaći pridjev kojim bih opisala ovu knjigu bio bi to pridjev »savršena«.
Ovu knjigu pročitala sam na prijedlog najbolje prijateljice. Dok sam ju čitala, u meni su se pobudile mnoge emocije. Ulomak koji me najviše taknuo bio je onaj u kojemu se odvija Augustusov pred-sprovod. Augustus je znao da će umrijeti pa je htio vidjeti kako će izgledati njegov pravi sprovod, kako će reagirati njegove voljene osobe i što će mu sve reći kad ga više ne bude.
Knjiga me naučila da svijet nije mjesto kakvim ga mi zamišljamo, da se sve događa s razlogom i da život nije uvijek fer. Shvatila sam da moram biti zahvalna na onome što imam. Preporučila bih ovu knjigu svakome, a posebno onima koji nisu svjesni svojih postupaka prema drugima te onima koji bi trebali razviti svijest o pravu na različitost i različitosti kao bogatstvu.

Nema komentara:

Objavi komentar