četvrtak, 21. veljače 2019.


„Zbog tebe se osjećam kao da sam sva od zlata...”
„Sva radosna mjesta” roman je američke spisateljice Jennifer Niven.  Autorica knjigu posvećuje Penelopi Niven, svojoj majci, a na pisanje ju je potaknuo traumatičan događaj koji je proživjela. Knjiga počinje citatom poznatog pisca Ernesta Hemingwayja: „Svijet svakoga slomi, a poslije brojni ostaju snažni sred slomljenih mjesta“. Neposredno prije samog čitanja spisateljica pred čitatelja postavlja izazov. Na praznoj stranici javlja se poruka na kojoj su nacrtani ptica i cvijet spojeni znakom plus. Da bi došli do rješenja, zadatak nam je pročitati knjigu.
Priča započinje šestim danom Fincheve budnosti i sto pedeset četvrtim danom do Violetine mature. Nakon rastave roditelja Finchu se život promijenio nagore, no upoznaje Violet i njegov život ponovno dobiva smisao. Stoga on broji dane svoje budnosti. Kod Violet je potpuno suprotno. Njezin život, nakon prometne nesreće u kojoj joj je poginula sestra, gubi smisao pa odbrojava dane. Pripovjedači se u knjizi izmjenjuju. Oni su glavni likovi: Theodore Finch i Violet Markey. Pripovijedaju u prvoj osobi. Radnja u priči odvija se u Indiani i traje šest mjeseci.
Violet i Finch su tinejdžeri koji pohađaju istu školu i oboje imaju mnogo problema u životu. Finch pati od teške depresije i želi umrijeti, no svaki dan pronađe razlog zbog kojeg ostaje budan. Violet ima želju otići iz Indiane jer vjeruje da će tek tada moći nastaviti sa životom. Glavni likovi prikazani su u potpunoj suprotnosti. Finch je prikazan kao čudak na uvjetnoj slobodi kojemu prijeti izbacivanje iz škole, dok je Violet u svemu izvrsna.
Finch i Violet slučajno se sretnu na školskom zvoniku na kojem jedno drugo spase od skoka. Zbog projekta iz geografije, na kojem rade u paru, zajedno proživljavaju mnoge pustolovine. Finch uči Violet živjeti, a Violet ohrabruje Fincha da prihvati samog sebe onakvim kakav jest: duhovit, neobičan i neustrašiv.
Čitajući knjigu nailazimo na mnoge romantične rečenice od kojih bih izdvojila jednu: „Zbog tebe se osjećam kao da sam sva od zlata, kao da tečem”.
Ova knjiga kroz moćnu priču opisuje današnje probleme tinejdžera. Govori o slučajnom susretu dviju srodnih duša, o njihovim zajedničkim pustolovinama i velikoj ljubavi.
Čitajući knjigu spoznajemo da svijet nije mjesto kakvim ga zamišljamo i da se sve događa s razlogom. U današnjem svijetu velik je broj depresivne djece te mladih, a još veći broj odraslih ljudi koji depresiju ne smatraju pravim problemom. Ova knjiga svojom pričom o nezamislivoj ljubavi svakog će potaknuti na razmišljanje i potrebu da pomogne.
Antonija Šimunić

Nema komentara:

Objavi komentar